ΑΡΘΡΑ
Τα οφέλη από τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο
Πολλά είναι τα οφέλη για την υγεία, όπως αναφέρονται από τους ίδιους του χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε ήδη στη διεθνή επιθεώρηση International Journal of Environmental Research and Public Health.
Η μελέτη, με κύριο ερευνητή τον Δρα Κωνσταντίνο Φαρσαλινό από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, αξιολόγησε την εμπειρία, τις μεθόδους χρήσης, τις παρενέργειες, αλλά και τα οφέλη έτσι όπως τα περιέγραψαν σε ερωτηματολόγιο περισσότεροι από 19.000 χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης έρευνας, το 80% των ερωτηθέντων αντικατέστησε πλήρως το κάπνισμα συμβατικού τσιγάρου με ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ το υπόλοιπο 20% μείωσε το κάπνισμα από τα 20 τσιγάρα σε μόνο 4 ημερησίως.
Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες, ανέφεραν ήπιες και παροδικές παρενέργειες, με κύριο σύμπτωμα την ξηρότητα στο στόμα και τον λαιμό. Παράλληλα όμως ανέφεραν σημαντικά οφέλη όπως καλύτερη αναπνοή, καλύτερη γευστική και οσφρητική αίσθηση, καθώς και βελτίωση σε προϋπάρχουσες ασθένειες, όπως ΧΑΠ, άσθμα, υπέρταση και υπερχοληστεριναιμία.
«Η έρευνα αυτή, αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα» επισημαίνει ο Δρ Κ. Φαρσαλινός και σημειώνει: «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά η χρήση τους αντί των προϊόντων καπνού, σίγουρα θα οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την υγεία».
Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα εξακολουθούμε να ζούμε στην παραπληροφόρηση, πως δήθεν, το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει τις ίδιες επιπτώσεις στην υγεία με το παραδοσιακό, παραπληροφόρηση η οποία πρόσφατα ακούστηκε από την ηγεσία των Ελλήνων Πνευμονολόγων, οι οποίοι χρησιμοποίησαν –κατά δήλωσή τους- στοιχεία από αδημοσίευτες και ανολοκλήρωτες έρευνες, αγνώστου προελεύσεως και περιεχομένου, εξυπηρετώντας άραγε τα συμφέροντα ποίων;
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ), γνωστοποιεί στην Κοινή Γνώμη, η οποία καλείται να αξιολογήσει το γεγονός, πως κάθε αυξηση στις πωλήσεις ηλεκτρονικού τσιγάρου, επιφέρει ταυτόχρονη μείωση στις πωλήσεις παραδοσιακών τσιγάρων, ενώ πλήττει σαφώς και την κερδοφορία των εταιρειών που σχετίζονται με σκευάσματα σχετικά με τη θεραπεία ασθενειών που προκαλεί το κάπνισμα συμβατικού τσιγάρου.